Kulturkrock av humoristiska mått

Fredag

Jag hade jag fått ledigt för att sätta ljus på Nyköpings teater åt en DVD-produktion med ståuppkomikern Thomas Järvheden. Det blev en lång dag som för mig började kl 05:30 och slutade kl 02:30. Den ägnades till största del åt att förvandla scenrummet för att få fram en så ruffig, sliten teaterkänsla som det bara gick, vilket i sig inte är särskilt svårt på Nyköpings teater men det måste vara rätt ruffighet, som gör sig i bild.
     Produktionen byggde på två föreställningar med betalade publik. Och här blev det en intressant kulturkrock, eller hur man ska uttrycka det. TV-folket - fyra kameramän och en ljudtekniker plus två runners versus scenfolket - mig själv, liveljudteknikern, följespotföraren och arrangören. Vi kommer från helt olika kulturer: Scenfolket sätter publiken i första rummet - det är publikens upplevelse som är grejen, framför allt om de har betalat för biljetterna. TV-folket däremot är ju där för att göra sjyssta bilder. Publiken är i deras ögon med för att det skulle bli ganska konstigt ut med en ståuppshow utan publik. De är liksom en bakgrund, en fond, som man kan belysa som man vill så att det blir snyggt i rutan.

     Även arbetet med scenbilden blev annorlunda mot vad jag är van. Filmare placerar föremål och sätter ljus utifrån de vinklar kamerorna skjuter (filmspråk) så något som kan se märkligt ut för en livepublik, som ser det hela tredimensionellt och rakt framifrån, blir snyggt på film.

     Men den största kulturkrocken bestod främst i filmteamets minst sagt avslappnade attityd. Som arrangör hade jag fått totalt tuppjuck om scenarbetare släntrade runt på scen under publikinsläpp och stod och snackade och käka banan mitt i strålkastarljuset som om de var hemma i köket. Men för filmteamet så var ju detta en inspelningsplats som vilken som helst och publiken var bara statister. De var respektlösta på ett närmast komiskt plan. I grund och botten hade det förstås att göra med någon kommunikationsmiss mellan arrangör och filmteam.
     Vi kunde i alla fall skratta åt det efteråt och jag tror inte publiken hade en dålig kväll med tanke på ovationerna. Filmteamet var trots allt ett lättsamt och trevligt gäng att arbeta med och Thomas Järvheden är en jävligt rolig kille, även två gånger i rad, kan jag intyga.

Och jag har förstås blivit några nyttiga erfarenheter rikare.


Det var allt för mig. Nästa vecka blir det min kära klasskamrat Anna som står för bloggeriet men jag kanske bidrar med något litet inlägg längre fram och berättar hur det gått med LIAn.

Simma lugnt därute //

Marie


För halv maskin i Sthlm

Torsdag

Den här LIA-veckan har gått lite på halvfart. Denna torsdag bekantade jag mig mer med teaterns byggmästare och alltiallo Igge, då chefen var tvungen att vara på annat håll under en större del av dagen. Vi hjälptes bl a åt att fundera på lösningar på en ihopfällbar skylt som Ulla Skoog använder i sin föreställning "Ulla Skoog m. mus." som ligger på turné. Ulla kom in med den gamla skylten i tisdags och fikade en sväng. Hon ville att nya skylten ska kunna vikas ihop och tas med på tåget, och den måste också vara gjord i ett material som smäller bra när man slår på den med en pekpinne. På lunchen tog Igge och jag en promenad med teaterns hundar och jag fick en guidad tur i Vasastan och en hel del historia om stadens och dess teaterliv. Igge har en scenografibyggfirma och egen verkstadslokal utanför stan men håller mestadels till på Scalateatern där han funnits sen 70-talet och tiden med Fria Pro.

     Jag har hittills inte fått göra särskilt mycket nytta på teatern men jag har lärt mig mycket om hur scenlivet funkar i Stockholm och villkoren för driften av den här typen av verksamhet. Vi sa redan vid start att om jag inte kommer in i arbetet (de tycker nog att 6 veckor är lite kort tid) och finner det tillräckligt utvecklande så får jag söka mig vidare till en annan LIA-plats. Jag gillar verkligen stället och människorna där, men om nästa vecka blir som denna är det nog bättre att jag letar mig vidare. Hmm... svårt att veta. Ska jag ha mer tålamod eller ska jag satsa på ett nytt sammanhang?


Andra dan på LIA

Fantasifull rubrik, eller hur?
Jag är dödens trött så det blir kortfattat idag. I kväll flyttade jag in hos Becko i hennes övernattningsbarre på Östermalm. Efter lite ommöbleringar blev det riktigt mysigt och fullt beboerligt för två personer i sex veckor, trots den begränsade bostadsytan.
Dagen började på Scalateatern kl 9:30. Chefen hade mer tid med mig idag och jag fick lära mig mer om arbetet med marknadsföring, organisation och publikarbete. Sakta men säkert kommer jag in i ruljansen. Det har inneburit att jag gjort allt från att fixa med bildfiler till att laga trasig mattlist. Imorgon får jag förhoppningsvis lite fler arbetsuppgifterse. På kvällen ska jag se Henrik Dorsins föreställning "Godkänd kvalitetsunderhållning med Henrik Dorsin och yrkesverksamma musiker". Ska bli spännande. 

// Marie


Här kommer Beckos reflektion över gårdagen som kompensation för min sparsmakade text:

25/3
Första dagen på LIA:n och jag kastas in i arbetet! Det känns helt rätt.
Streets datakunnige karl är inbokad dagen till ära för att hjälpa mig att komma in i systemen, allt är färdigt på en kvart och sen är jag good to go att arbeta på Street. Jag har t.o.m. en egen mailadress.
Det känns oerhört skönt och jag har redan glömt att jag sitter här som praktikant, jag känner mig inte som en praktikant. Beror nog mest på att jag känner mig så pass involverad i arbetet att jag blir en del av arbetet. Jag älskar redan att vara här, det är lättsamma människor, en oerhört glad och lättsam stämning i hela lokalen och ett stort plus är att det alltid finns tillgång till kaffe.
Jag ser fram emot min LIA:s fortsättning, även om den innebär jobb 9-17. Men det är något jag också måste lära mig, att det inom event-branschen fakiskt finns folk som jobbar 9-17 och inte 15-03.
// Becko

Första dan på LIA

På tåget hem till Nyköping.

Idag har jag och mina ystra klasskamrater (med ett fåtal undantag - några gör sin vår-LIA i sommar istället) mött nya arbetsplatser runt om i landet. Själv skulle jag infinna mig på Scalateatern först kl 14. Chefen Ulla hade hade kommit efter med den dagliga driften pga familjeangelägenheter så tempot var uppskruvat och hon hade inte den tid för mig som hon hoppats. Hon fick slänga till mig matnyttig information mellan varven som hon svarade på samtal, ringde samtal, la ut texter på nätet och konterade. Min dag gick åt till att sätta mig in i den matnyttiga informationen som jag fångat upp samt att göra en uppställning till Wille Crafoord av de sammanlagda annonskostnaderna för hans föreställning Django & Jag som spelats under vintern.


Scalateatern är en lite annorlunda privatteater med en repertoar innehållande namn som Peter Carlsson & Blå Grodorna, Henrik Dorsin, Anders Lundin & Lars in De Betou, Wille Crafoord, Ulla Skoog, Jonas Gardell, m fl. Teatern drivs av äkta paret Ulla och Åke, som har sina rötter i den tidigare hyresgästen Fria Proteatern men som nu driver verksamheten i företagsform och med nischen humor och musik i skön kombination, Ibland också för barnpublik. Det är alltså varken talteater eller musikal som gäller här. Scalateatern lägger även turnéer med flera av dessa artister. Det är de omåttligt populära Peter Carlsson & Blå Grodorna som står för de enskilt största publiksiffrorna och inkomsterna. När de släpper sina biljetter köar folk i flera kvarter. På turnéerna lika så.


Anledningen till att jag valde Scala var att jag vill lära mig mer om villkoren för en privatteater - dvs en teater som ägs och drivs av ett företag och inte har statliga eller kommunala bidrag. Jag räknar mig inte till de nyliberalt eller borgligt sinnade som tycker att kultur ska bära sig själv, men det är intressant att se hur de som faktiskt försöker bära sig själva gör och hur de samtidigt lyckas uppfylla sina krav på kvalitet och vettigt innehåll. Men om det ska gå ihop sig måste man jobba järnet och göra det mesta själv. T ex har Åke och teaterns hustomte Igge renoverat salongens samtliga röda sammetsstolar, drygt 460 till antalet - bytt tyg, lagat, tvättat. De otroligt mysiga foajéerna är också de nuvarande ägarnas verk. Verksamheten har drivits i sin nuvarande form sedan 2000 men teater har funnits i huset i olika konstellationer sedan 1918.


Scalateaterns invånare är som en liten tight familj. Vid rodret står Ulla och utöver Igge har teatern några halvtids- och timanställda som sköter biljettförsäljning, teknik, hemsida och ekonomi. Det är en familjär stämning på det minimala kontoret som skiljs från biljettkassan av en tunn vägg. Bakom kontoret finns ett mysigt fikarum med soffor, kylskåp, inramade affischer och sovande hundar.  


Imorgon blir det en längre dag. Start 9:30.

Ses då //
Marie,
KY Musik & Event 07


Utbildningsmässa i Norrköping

Strax efter klockan tio var bilen packad och vi begav oss, förhoppningsfulla och glada, mot Norrköping. Laguppställningen från KY Musik & Event var Lars Persson, utbildningsledare, Andreas Jakobsson, studerande precis som Matilda Olofsson, som väntade på plats i Norrköping. Med i bilen fanns även Hasse och Jan-Åke från KY Elteknik.


Väl på plats riggade vi upp vår monter, minglade lite med de andra utställarna och väntade sedan spänt på våra första "gäster". Montern var under dagen välbesökt och det var väldigt kul att många stannade och pratade ganska länge. Fick mycket frågor och det var väldigt många som var intresserade av vad vi gör på utbildningen. Vi körde lite frågesport med det fin fina priset, två MITTWOCH-biljetter.


image2
Lasse Persson, utbildningsledare, kollar så montern ser fin ut.

Träffade några riktigt intressanta personer som jag verkligen hoppas dyker upp på intervjudagen eller varför inte redan på "Öppet Hus". Som alltid är det viktigt att vårda och utöka sitt personliga nätverk. Jag lyckades knyta en intressant DJ till mitt och det är alltid bra.



Montern uppifrån och vårt fina bord.

Detta var en riktigt kul dag, samtidigt som det är nyttigt för oss som elever på KY Musik& Event att komma ut och knyta kontakter, träffa människor och marknadsföra utbildningen.


/Andreas KYM07


Ky Musik & Event på utbildningsmässa


Idag representeras vår skola på en utbildningsmässa i Norrköping och det är sista veckan innan den första LIA:n (praktikperioden) påbörjas. Det har varit väldigt spännande att höra vilka platser alla kommer att befinna sig på. Själv är jag väldigt glad för min praktik på Peace & Love i Borlänge!
Under praktiken kommer också arbetet med Mittwoch 17 att pågå. Det är vårt 2-års-jubiléum för klubben och vi satsar självklart på att dra fullt hus! Samma dag, som är onsdag den 7:e Maj, kommer elever från klassen även att arrangera "Öppet Hus" för utbildningen. Detta kan med fördel kombineras med ett besök på Mittwoch på kvällen!

/Daniel Eriksson Ädel Kym07


LIA!

Jag tycker det ska bli spännade och kul att äntligen få gå ut på min första LIA. Jag hoppas på att det ska bli lärorikt och att det ska ge mig massa ny erfarenhet.

/Josan Kym07


Telefonskräck & visdomsord

Ja vad ska man säga....? Ja, jag kan väl säga såhär. Går man KY Musik och har telefonskräck så kan jag lova att man, efter bara några månader, blir av med den. Varför säger jag att det är så? Jo för att jag själv hade lite telefonskräck då jag började här. Jag tycker fortfarande att det är lite jobbigt men skolans krav på att man ska hitta sin egna praktikplats har verkligen hjälpt mig med skräcken. De senaste veckorna har jag nämligen ringt till 2-3 personer nästan varje dag och då får man ju en hel del telefonträning om man säger så. Jag har fortfarande ingen LIA (praktikplats) och nu börjar LIA-veckorna närma sig med stormsteg. Tips från coachen till alla er som sitter där ute. Om ni blir antagna till utbildningen så börja söka LIA-plats TIDIGT! Egentligen är det väl ett allmänt tips som kan appliceras på flera delar av plugget. Gör dina uppgifter TIDIGT så att du hänger med och kanske t.o.m ibland ligger lite före så att du kan ha lite fritid och gå på vår kår. Jag tänkte att jag nu skulle sammanfatta hela min blogg med en regel som vi lärt oss i en kurs här på skolan. Reglen kallas för NU-reglen och lyder såhär: "Allt du kan göra som för dig närmare ditt mål och som tar mindre än 10 minuter-Gör det NU".


Tjing/Linnea KYM07


Snart dags för vår första LIA

Hej allihopa!
Emma heter jag och jag har fått äran att vara bloggansvarig denna vecka. Det som hägrar mest för oss i Kym07 för stunden är vår första LIA period som inleds efter påskhelgen. Jag märker i klassen att alla är grymt taggade och förväntansfulla inför detta. Själv kommer jag vara på eventföretaget Krall Entertainment i Göteborg. Men nu tänkte jag ta och berätta lite om vad som har hänt denna veckan.
Måndagen inledes med en heldag projektledning. En mycket intressant kurs som är bra för framtida jobb inom musik och event branschen.
På tisdagen var det dags för tenta i entreprenörskap. För mig som i framtiden vill starta eget företag har denna kurs gett mig väldigt mycket nyttiga information och sköna livsfilosofier.
Onsdagen var denna vecka till för de som ännu inte lyckasts få tag i någon LIA-plats.
Imorgon torsdag inleds dagen med branschudate. En lektion som vi har varje vecka där vi får ta fram och redovisa nyheter från musik och event branschen som har hänt den senaste veckan. Därefter kommer dagen at ägnas åt musikjuridik i form av föreläsning och därefter grupparbete.

Vill passa på att önska alla en GLAD PÅSK och lägger upp några inlägg från mina klasskompisar om deras tankar och hur veckan varit.


/Emma Andersson


Nu ska det bli fart på grejerna!

KY Musik & Event 07 sitter just i skrivande stund på veckomöte. Utbildningsledare LP tar upp vår blogg, inaktiviteten speciellt. Vi är eniga om att det måste bli lite fart här på bloggen!

Därför har det nu tagits beslut om att alla gemensamt ska hjälpa till att tillföra material och göra bloggen levande. Så håll ögonen öppna och besök vår blogg dagligen för fin fina uppdateringar!

/Andreas

RSS 2.0